PETERPOTTER.HU FŐOLDAL | TÖRTÉNET | HAMAROSAN | RAJONGÓI | KAPCSOLAT
FILMEK | SZEREPLŐK | HELYSZÍNEK | EREKLYÉK | KÖNYVAJÁNLÓ LEGENDÁS LÉNYEK | VARÁZSIGÉK - BŰBÁJOK       Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca

 info@peterpotter.hu

Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca

 30/111-2222

 
 
Bűbájok | Varázslatok | Ártások | Rontások | Átkok | Filmes Varázslatok

Bűbájok

A bűbájok olyan varázslatok, amelyek nem harcra terveződtek (bár arra is használhatóak). Ezek az úgynevezett semleges-eszközhasználatú varázslatok. pl.: egy-egy tárgy felemelése (Wingardium leviosa!). A bűbájokat a varázslók hétköznapi dolgokra, figyelemelterelésre használják.

Homorphus - Vérfarkas visszaváltoztató bűbáj. A vérfarkast visszaváltoztatja emberré. Gilderoy Lockhart elvileg ezzel győzte le a Wagga Wagga vérfarkast, és ezt be is mutatta SVK órán.

Aguamenti - Vízbűbáj. A pálca rámutat a célpontra, amely ettől megtelik vízzel. Harry Potter ezzel próbál vizet adni Albus Dumbledore-nak, a 6. könyvben. Ugyanitt ezzel a varázsigével oltja el Hagrid és Harry a Hagrid kunyhóján keletkezett tüzet. A varázslatot később többször is használják tűz eloltására. A varázslat neve valószínűleg szójáték, a „növelés” jelentésű latin augmentum keveredése a „víz” jelentésű aqua szóval.

Avis - Madáridéző bűbáj. Madarak röppennek ki a pálcából. Ollivander használta Viktor Krum pálcájának tesztelésére. A 6. részben Hermione Granger használta az Oppugno ártással. A latin „avis”, madár szóból.

Baziteo (Engorgio) - Növesztő bűbáj. A célpont mérete megnő. ifj. Barty Kupor használja egy pókon, hogy jobban látszódjon a Cruciatus átok hatása. Közvetve megjelenik a második kötetben is, Hagrid használta a tökültetvényén, de a főszereplők már csak a hatásával találkoznak, a varázslattal magával nem. A magyar szó valószínűleg a „bazi nagy”, az angol az angol „engorge” (telítődik, növekszik) szóból.

Capitulatus (Expelliarmus) - Lefegyverző bűbáj. A célszemély elejti az éppen fogott dolgot vagy pedig maga a célszemély elrepül egy pár méterrel arrébb. Perselus Piton használja először Gilderoy Lockharton a párbajszakkörön. A sorozat folyamán számtalanszor használják, Harry Potter Voldemort elleni két párbajában is ezzel védi ki a gyilkos átkot. Harry ezzel repíti ki Malfoy kezéből Tom Denem naplóját és ezt használja a Trimágus-labirintus acromantulája ellen. Az angol szó a latin „expello” (kiüt, eltávolít) és a szintén latin „arma” (fegyver) szavakból ered, a magyar megoldás a kapitulációból (fegyverletétel), melynek gyökere a latin capitulum („fej(ezet)”).

Depulso - Taszítóbűbáj. A megcélzott tárgyat eltolja. Harry Potter ezzel gyakorol a Trimágus Tusára. Ellentéte az Invito. A latin eredetű „depulzál” szóból.

Demonstrate - Kimutató bűbáj. Valószínűleg megmutatja egy mágikus tárgy rejtett tulajdonságait. Hermione Granger használja a Félvér Herceg könyvén. Később Ernie Macmillan használja az egyik bájitaltan órán. Piton professzor is használta a 3. kötetben a Tekergő-térképen. A latin "demonstro" (kimutat) szóból ered.

Diffindo - Vágó-, metszőbűbáj. A célzott tárgy elszakad. Harry Potter használja, hogy négyszemközt beszélhessen Cedric Diggory-val. A sorozat folyamán még többször használják. A latin „diffindo”, szétosztok szóból.

Disaudio (Muffliato) - Hangtalanító védőbűbáj. A célszemély fülét állandó duruzsolással tölti meg, így az nem hallja a közelben folyó beszélgetést. Területre is lehet szórni. Harry Potter és társai többször használták. Perselus Piton találta fel. A latin "dis-" szét-, el- és "audio" hall(gat), az angol szó az angol „muffle”, egy hangot kevésbé hallhatóvá tenni, forrását eltakarva szóból.

Duro - Kővé változtató bűbáj. Az eltalált tárgyat kővé változtatja (de kinézete nem változik). Hermione Granger használja egy fali szőnyegen hogy a halálfalók elájuljanak. A durva szóból.

Expecto Patronum - Patrónus bűbáj. Megidéz egy patrónust, ami megvédi az idézőt a dementoroktól és a lethifoldoktól, emellett üzenetküldésre is használják. Jól elvégezve egy, a varázslóra leginkább jellemző állat alakját veszi fel. Fontos, hogy minél boldogabb pillanatra kell koncentrálni elvégzése közben, mert annál erőteljesebb lesz hatása. Remus Lupin tanítja meg Harry Potternek, hogy tudjon védekezni a dementorok ellen. Harry később megtanítja a bűbájt a Dumbledore Serege nevű csoport tagjainak. Perselus Piton volt az egyetlen halálfaló, aki el tudta végezni a bűbájt. Üzenetküldésre is használható. A varázsige pontos jelentése latinul: "védelmezőt várok".

Ferula - Sínpólya bűbáj. Sínpólya kerül a célszemély célzott testrészére. Remus Lupin használja Ron Weasley törött lábán. A latin „ferula”, bot szóból.

Geminio - Duplázó bűbáj. Másolatot készít a célzott tárgyról. Hermione Granger használja a Ds érméin, Mardekár Malazár medálján, de a Lestrange-széfének tartalmain is ez ül. A másolatok értéktelenek. A latin „gemino”, dupláz szóból.

Glisseo - Csúszdabűbáj. A lépcső fokait csúszdává változtatja. Hermione Granger használja, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. Ezzel van megcsinálva a Griffendél klubhelyiség lány részének lépcsője, ha fiú lép rá. A francia „glisser”, csúszni szóból.

Invito (Accio) - Begyűjtő bűbáj. A kívánt tárgy az elvégző felé repül. A sorozatban számtalanszor használták, többek között ennek segítségével teljesítette Harry Potter a Trimágus Tusa első próbáját és többször használták horcruxok hívására is. A magyar szó valószínűleg az „invitál”-ból (latin invito-meghív), az angol a latin „accio”, hívom szóból.

Legilimens - Gondolatolvasó bűbáj. Az elvégző belelát a célszemély gondolataiba, érzéseibe. Perselus Piton ezzel oktatja Harry Pottert okklumenciára. Tehetséges legilimentornak nincs szüksége a varázsigére, hogy belelásson más fejébe. A latin „legere” (olvasni) és „mens” (ész) szavakból.

Leperex (Impervius) - Vízhatlanító bűbáj. A célzott tárgy a varázslat után taszítja a folyadékokat. Hermione Granger többször használja a Griffendél kviddics-csapatának látásminőségének javítására. A magyar szó valószínűleg a „leperget”, az angol a latin „impervius” (átjárhatatlan, vízhatlan) szóból.

Levicorpus - Harang testlebegtető bűbáj. A célszemélyt bokájánál fogva felrántja valami a levegőbe és ott tartja. Csak nonverbális úton használható. A hatodik részben Harry Potter nem szándékosan használja Ron Weasley-n. A hetedik részben Hermione Granger ennek segítségével éri el Hugrabug Helga poharát. Illetve Luna is használja az 5. filmben egy halálfalón, de kimondja a varázsigét. Perselus Piton használta. A könyv szerint ezt nem csak ő használta (pl. James Potter) A hetedik részben, hibásan, Hermione Granger elmondja a varázsigét. Ellenbűbája a Liberacorpus. A latin „levis” (könnyű) és „corpus” (test) szavakból.

Liberacorpus - A Levicorpus ellenbűbája. Leereszti a Levicorpus miatt lebegő áldozatot. A Levicorpus használata után mindig ezt használják. Perselus Piton használta, de nem ő találta fel (HP5-HP6). A latin „liberare” (kiszabadítani) és „corpus” (test) szavakból.

Locomotor - Mozgató bűbáj. Amit eltalál ez a varázsige, az felrepül a levegőbe és ott marad akkor is, ha a bűbájt elvégző személy pálcája már nincs tulajdonosa kezében. Többen használják, például Nymphadora Tonks Harry Potter ládáján. A latin „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.

Meteoronto recanto (Meteojinx recanto) - Meteorológiai ellenbűbáj. Megszünteti a rontások okozta meteorológiai jelenségeket. A HP4 filmben Mordon használja Nagyterem tetején. Arthur Weasley javasolja az álcázott fiának, Ron Weasley-nek, hogy ezzel próbálja meg megszüntetni a Yaxley szobájában levő esőt. A magyar varázsige a „meteorológia”, „rontó” és a latin „recanto” (visszavarázsol) szavakból. Az angol szóban a „jinx” rontást jelent.

Mobiliarbus - Tárgylebegtető bűbáj. A célzott tárgy a kívánt helyre lebeg. Hermione Granger ezzel mozdítja a fenyőfát az asztaluk elé a Három Seprűben, nehogy a tanárok felismerjék Harry Pottert. A latin „mobilito” (mozdítani) és „arbor” (fa) szavakból.

Mobilicorpus - Testlebegtető bűbáj. A célszemély a kívánt helyre lebeg. Sirius Black ezzel mozdítja meg Perselus Pitont (HP3). A latin „mobilito” (mozdítani) és „corpus” (test) szavakból.

Orchidessis - Virágidéző bűbáj. Az elvégző pálcájából kiszökken egy virágcsokor. Ollivander ezzel tesztelte Fleur Delacour pálcáját. Az „orchidea” szóból.

Piertotum locomotor - Életrekeltő bűbáj. Életre kelti a szobrokat és a lovagi páncélokat. Minerva McGalagony használja a roxforti csatában, hogy harcba szólítsa a roxforti szobrokat és lovagi páncélokat. McGalagony valószínűleg ezzel a bűbájjal kelti életre a bölcsek kövét védő sakkbábukat a sorozat első kötetében. A latin „petrus” (kő), „totus” (egész), „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.

Protego - Pajzsbűbáj. Egy láthatatlan falat teremt. Elég erővel elvégezve hátra is vetheti a körülötte állókat. Harry Potter a Trimágus Tusára készülve tanulja meg ezt a bűbájt. Később számtalanszor használják. Hatása erősíthető; három ilyen változata ismert: protego totalum, protego maxima és protego horribilis. A latin „protego”, megvédeni szóból.

Reducio - Zsugorító bűbáj. A célpont mérete csökken. Ifj. Barty Kupor használja egy pókon. Később is használják. A Baziteo ellentéte. A latin „reduco” és az angol "reduce", csökkent szóból.

Repudio muglicum (Repello Muggletum) - Mugliriasztó bűbáj. A területet nem találják meg a muglik. Hermione Granger használja, hogy elrejtse táborozóhelyüket. A Roxforton és a Kviddics Világkupa döntője alatt a stadionhoz közeli területeken is ilyen bűbáj volt. A magyar a latin "repudio" (elutasít), az angol a latin „repello” elűz szóból.

Rictusempra - Csiklandozó bűbáj/ártás. A célszemélyt megcsiklandozza. Harry Potter használta Draco Malfoy-on a párbajszakkörön. A latin „rictus” (nevetésre nyitott száj) és „semper” (mindig) szavakból.

Serpensortia - Kígyóidéző bűbáj. A pálca végéből egy kígyó tör ki. Draco Malfoy használja a Párbajszakkörön. A latin „serpens” (kígyó) és „ortus” (ered, keletkezik) szavakból.

Silencio - Némító bűbáj. A célzott lény elnémul. Hermione Granger elnémít vele egy halálfalót, aki segítségért kiált. A hetedik részben Voldemort is használja a Roxfortban maradtakra. Az olasz „silenzio”, csend vagy a latin "silentium", ugyanúgy csend szóból.

Silentium (Quiteus) - Halkító bűbáj. Megszünteti a Sonorus hatását. Ludo Bumfolt ezzel állítja vissza normális hangerőre a hangját. A Sonorus ellenbűbája. A magyar szó a latin "silentium" csend szóból. Az angol szó a latin „quietus”, nyugodt szóból.

Sonorus - Hangerősítő bűbáj. Felerősíti a célszemély hangját. Ludo Bumfolt használta, hogy mágikusan megnövelje hangerejét. Ellenbűbája a Silentium. A latin „sonorus” hangos szóból.

Suvickus (Scourgify) - Tisztító bűbáj. Megtisztítja a célzott területet. Perselus Piton emlékében James Potter használja. A magyar szó a „suvickol”, az angol az angol „scour” (suvickol) szóból.

Tergeo - Szívóbűbáj. A célzott felületről leszívja a piszkot. Hermione Granger ezzel törli le Harry Potter arcáról a rászáradt vért. Később is használják. A latin „tergeo” letöröl, tisztít szóból.

Vingardium leviosa (Wingardium leviosa) - Lebegtető bűbáj. A célpont lebegni kezd. Ron Weasley ezzel győzi le a trollt. Később is használják. Az angol „wing” (szárny), a latin „arduus” (magas) és a latin „levis” (könnyű) szavakból.

Periculum - Próteusz-bűbáj. Valamilyen utánzást hoz létre, akár tulajdonságét is. Hermione ezzel kezeli a hamis galleonokat, hogy azok jelezzék (az eredeti galleonokon a pénzt öntő kobold azonosító számának helyén) a DS következő találkozásának időpontját, ha Harry átírja a dátumot a saját érméjén. Felforrósodással is párosul, így jelezve az új időpont megjelenését, vagy annak változását. RAVASZ-szintű varázslat. Próteusz egy átváltozásra képes görög mitológiai alak.

? - Buborék-fej bűbáj. Aki ezt használja, annak az arcán egy buborék képződik, így ideiglenesen levegőt tud venni a víz alatt (a buborék nagyságától függően). Cedric Diggory és Fleur Delacour használja a Trimágus Tusa 2. próbáján.

 

 

Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca  

Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca

Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca
Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca  BOOKING Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca  SZALLAS.HU Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca  TRIVAGO Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca  APARTMAN Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca Harry Potter Peter Potter varázslat varázsvilág mágia szállás nyaralás sárkány harry potter és a bölcsek köve harry potter és a titkok kamrája
harry potter és az azkabani fogoly harry potter és a tűz serlege harry potter és a főnix rendje harry potter és a félvér herceg harry potter és a halál ereklyéi harry potter filmsorozat harry potter varázspálca